קצין בריאות הנפש

אחד מהתפקידים החשובים ביותר בצבא הגנה לישראל הוא תפקיד הקב"ן – קצין בריאות הנפש. למעשה, מדובר בתפקיד חשוב וקריטי בשל תפקידו של הקצין לבחון את מצבם הנפשי של מועמדים לגיוס או חיילים. רבים סבורים כי הקב"ן אחראי על מתן פטור משירות בצה"ל, אולם במסגרת תפקידו הוא אמון על שורה של נושאים שנועדו ליצור רווחה וטיפול אפקטיבי בחיילים הזקוקים לתמיכה נפשית. בשנים האחרונות ניתן להבחין במגמה שבמסגרתה צה"ל הפנים את הנושא של בריאות הנפש וההשפעות החמורות של חרדות, טראומות ודיכאון בקרב חיילים. על כן, תפקידו של קצין בריאות הנפש הוא ליצור היכרות מעמיקה עם הצרכים של כל חייל ובהתאם לכך ליצור שיפור ממשי במצבם – בתוך המסגרת הצבאית הנוקשה.

קצין בריאות הנפש – כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

הפנייה לטובת פגישה עם קצין בריאות הנפש עלולה לעורר לא מעט חששות ופחדים, אולם חשוב לציין כי מדובר בבעל מקצוע אשר עבר הכשרה מקיפה לטובת מתן מענה נפשי למועמדים לגיוס כמו גם חיילים וחיילות, כולל ביחידות מובחרות. קצין בריאות הנפש הוא הכתובת של חיילים לבעיות רבות, מתוקף תפקידו כפסיכולוג קליני או עובד סוציאלי. קציני בריאות הנפש עובדים תחת חייל הרפואה בצה"ל שעבר תהליך משמעותי בעשור החולף, בייחוד לאור נתונים שבמסגרתם יותר ויותר מועמדים לגיוס כמו גם חיילים מתמודדים עם מצבים נפשיים מורכבים שמקשים עליהם להתחיל בשירות או להמשיך אותו, גם כאשר מדובר ביחידות עלית. לכן, חלק מהותי מהתפקיד הוא גם להקנות כלים פיקודיים בעבור המפקדים שיכולים ליצור מעטפת טובה יותר בעבור חיילים וחיילות שמתמודדים עם הפרעות נפשיות, כחלק מהבנה כי בעיה נפשית כאשר היא מטופלת על ידי קצין שהוסמך לכך יכול ליצור שינוי אמיתי בחייו של החייל ובכך להוביל ליצירת מעטפת התמודדות יעילה.

איך אפשר לפנות לקב"ן ומה צריך לדעת?

פנייה לקב"ן יכולה להתבצע הן לפני הגיוס והן במסגרת השירות הצבאי. תוכלו להגיש בקשה עצמאית לפגישה עם קב"ן אם אתם מתמודדים עם בעיות נפשיות, כאשר לטוב תיאום פגישה נדרש להגיש בקשה דרך מדור ברה"ן. נוסף לכך, גם הסביבה הקרובה בדמות ההורים, גורמי חינוך ומטפל יכולים לפנות בשמכם לטובת תיאום פגישה עם הקב"ן. במסגרת השירות הצבאי כל חייל/ת זכאים להיפגש עם קב"ן בעת הצורך, כאשר גם המפקדים יכולים להגיש בשמכם את הבקשה. שימו לב כי זמן ההמתנה לפגישה עם קב"ן עומד על בין שבועיים לחודש, אולם אם מדובר במקרה אקוטי ודחוף הפגישה תתקיים עוד באותו יום. במידה ונמצא כי מדובר במצוקה רגשית עזה, תקבלו הפנייה לפסיכיאטר אשר יבחן את מצבכם ויקבע האם אתם כשירים לשרת בצבא.

מה חשוב לדעת לפני שמגיעים  לפגישה עם קב"ן?

לפני שאתם מגיעים  לפגישה, הביאו איתכם מסמכים שיכולים להעיד על מצבכם הנפשי לצד חוות דעת מצד המפקד. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי אתם לא מחויבים לדווח למפקד שלכם על אודות הפגישה, אולם מדובר במקרים חריגים מאחר ולרוב ההפניה לפגישה עם קב"ן מתבצעת בתיאום מולו. היו מוכנים לומר את כל האמת ורק את האמת במעמד הפגישה מאחר והמטרה היא משותפת – ליצור מערך בריאות נפש בהתאמה אישית לקשיים רגשיים, בתוך המערכת הצבאית ועם שימת דגש על ליווי המתבצע לכל אורך הדרך על ידי הקצין.

לסיכום

תפקידו של קצין בריאות הנפש הוא לספק לכל מועמד לגיוס כמו גם חיילים וחיילות מערך נפשי תומך. היכולת לקבל את התמיכה הזו היא לא מובנת מאליה, בייחוד לאור הסטיגמה הכרוכה בפנייה למערך לבריאות הנפש. יחד עם זאת, ביחד עם הידע המקצועי וכן ההכשרה המקצועית תוכלו גם אתם ליצור מעטפת טיפול ותמיכה, ללא עלות.