עם כל הכבוד לתחליפי החלב הרבים והאיכותיים שקיימים היום בשוק עבור תינוקות ופעוטות שחלקם בהחלט טובים וראויים, אין מחלוקת בקרב תזונאים ואנשי רפואה כי התזונה הטובה ביותר עבור תינוקות היא חלב האם. החלב זה למעשה מכיל את כל מה שתינוקות ופעוטות צריכים ומותאם באופן מושלם לגופו של כל תינוק, ועם זאת, עבור אימהות רבות ההנקה היא לא משימה פשוטה במיוחד בימים הראשון. בדיוק בגלל זה נשים רבות ומתעניינות באפשרות הנוחה של שאיבת חלב ואחסונו, מה שמאפשר לשמור מנות של חלב שאחרת יתבזבז, להאכיל את התינוק בשעות נוחות יותר וכן לדאוג לו למזון איכותי גם כאשר האמא לא יכולה להיות לצידו. ועם זאת, גם פעולת שאיבת החלב היא לא תמיד משהו שבא בקלות וקורה באופן אינסטינקטיבי וזה בהחלט משהו שצריך ללמוד אותו. על כן אנו רוצים לתת טיפים לשאיבת חלב נכונה ובמיוחד בימים הראשונים וכן להסביר איך לבחור את המשאבה. בהצלחה!

חלב אם: טיפים לשאיבה נכונה ואחסון בטוח

אמא טרייה? טיפים לשאיבת חלב בימים הראשונים

בימים הראשונים לאחר הלידה חלב האם הוא שונה ומיוחד ונקרא קולוסטרום. זה למעשה חלב שמכיל את כל הנוגדנים והרכיבים החשובים וגם מי שלא מתכננת להניק בהמשך, רצוי שתניק בימים הללו. לגבי שאיבה, כדאי להתחיל לעשות אותה, אבל בהדרגה ובעיקר לתת לתינוק לינוק כדי להתרגל לפעולה. כמו כן חשוב להתחיל כבר מהנקודה הזאת לשאוב בזמנים קבועים, נגיד בכל יום בארבע בצהריים. מומלץ לעשות בשלב הזה סשנים קצרים של שאיבות ולא לצפות שתצא כמות גדולה, ובכל זאת חשוב לתת את החלב השאוב הזה לתינוק. לפני השאיבה מומלץ לעסות בעדינות את השד על מנת להגביר את זרימת הדם אליו ולפעמים כעבור דקה או שתיים תראי שהחלב מתחיל לצאת מעצמו. כאשר החלב מפסיק לצאת עברי לצד השני עד שמיצית את הפעולה.

איך לבחור משאבת חלב מתאימה?

כמובן שרצוי להשתמש במשאבות חלב מומלצות תמיד, אבל חשוב להבין איזה סוג מתאים לכל אחת באופן ספציפי. המשאבות הידניות הן הזולות והקלות ביותר, אך מתאימות בעיקר למי שרוצה לשאוב לעיתים רחוקות ולא באופן קבוע. המשאבות החשמליות מצריכות פחות מאמץ ומאפשרות להפיק כמות גדולה יותר של חלב. הן לרוב יקרות יותר, אך ניתן גם להשכיר אותן במקום לקנות אחת חדשה. כמו כן חשוב להבין אם את מעוניינת במשאבה חד צדדית המאפשרת שאיבה מצד אחד בנפרד בכל פעם או משאבה דו צדדית המאפשרת שאיבת חלב משני השדיים במקביל. בעת רכישת המשאבה, שימי לב שאת קונה חצוצרה גדולה מספיק ושמכסה לחלוטין את הפטמה שלך, כך שבעת השאיבה היא חופשית לחלוטין ולא משתפשפת בדפנות החצוצרה.

טיפים נוספים ואחסון

אם את רואה שלא יוצאת לך כמות חלב שאמורה לצאת בהתאם לגיל של התינוק, אל תלחצי וזה בהחלט לא אומר בהכרח שאת לא מייצרת מספיק חלב. עם כל הכבוד הראוי למשאבות, עדיין לא הומצאה מכונה לשאיבת חלב שעושה פעולה זהה ליניקת התינוק ובכל מצב התינוק מוציא תמיד יותר חלב יותר מהשאיבה הטובה ביותר שקיימת.

אחסון החלב צריך להיעשות בכלים מתאימים המאושרים על ידי משרד הבריאות ומכון התקנים. התייעצי עם יועצת הנקה לגבי הזמן שניתן לשמור חלב במקרר והזמן שניתן לשמור אותו במקפיא. זכרי שבכל מקרה חלב טרי הוא עדיף וטוב יותר מחלב שיצא מקירור או הקפאה וחשוב לתעדף אותו על כמה שניתן.

אל תתייאשי עם ההתחלה היא קצת קשה ושיהיה הרבה בהצלחה!

** המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא.

מקורות מידע: אתר מכבי ואתר איך גדלת.